Vlaamse voedselboswetgeving

Aardebloesem
Berichten: 1
Lid geworden op: zo dec 13, 2020 6:17 pm

Vlaamse voedselboswetgeving

Bericht door Aardebloesem »

Hoihoi allemaal,

Kennen jullie de Vlaamse wetgeving omtrent voedselbossen? En de mogelijke subsidiepistes? Ik schets beide hier graag kort:

WETGEVING:
-Plant je een voedselbos voor jezelf aan, om ecologische redenen, voor je pensioen? Laat je je inspireren door het model van Wouter van Eck in NL? Weet dat dit model in Vlaanderen als bos aanzien wordt. Om een bos te mogen aanplanten in landbouwgebied dien je een aanvraag in te dienen bij je schepencollege. Zij moeten je een vergunning verlenen. Zelfs met die vergunning dien je je te houden aan de restricties uit het Veldwetboek (jazeker, er bestaat een wetboek voor wat in agrarisch gebied al dan niet toegestaan is). Vergeet die vergunning dus niet aan te vragen!

Het gevolg van die vergunning en van de erkenning van je plot als bos is vervolgens dat… veel handelingen verboden zijn. Door de erkenning van je plot als bos is je terrein plotseling bosgebied geworden en hoort het zich aan de boswetgeving (lees: het bosdecreet) te houden. Dit betekent concreet dat een composttoilet bouwen, paden aanleggen, oogsten, snoeien, … niet toegestaan zijn. Wil je die zaken toch doen, dan moet je daarvoor vergunningen aanvragen, dit keer niet bij je schepencollege, maar bij Agentschap voor Natuur en Bos.

Om niet telkens voor elke handeling een nieuwe vergunning te moeten aanvragen, zou je een natuurbeheerplan kunnen (laten) opmaken, waarin voor een langere termijn alle onderhouds- (en dus ook oogstactiviteiten) vermeld staan. Dat natuurbeheerplan moet uiteraard ook goedgekeurd worden door Agentschap voor Natuur en Bos. Het meest haalbare natuurbeheerplan voor een voedselbos is natuurbeheerplan type 1. Hoe hoger in cijfer je gaat, hoe minder activiteiten goedgekeurd zullen gaan worden. Zo is een natuurbeheerplan type 4 een natuurbeheerplan voor een natuurreservaat: je begrijpt allicht dat daar geen verstoringen/oogst in toegestaan zullen worden.

Wil je je bos ook toegankelijk maken voor anderen, bv. voor excursies, rondleidingen, enz, dan dien je naast een natuurbeheerplan ook een toegankelijkheidsregeling te laten goedkeuren. Een toegankelijkheidsregeling geeft aan welke personen/groepen wanneer tot welk deel van het bos toegang hebben.

-Wil je liever niet aan die boswetgeving moeten voldoen, dan kun je ervoor kiezen om je terrein niet als voedselbos, maar als hoogstamboomgaard met onderbegroeiing te laten inkleuren of... als je daadwerkelijk een landbouwernummer hebt, als agroforestry. Deze beide modellen (hoogstamboomgaard en agroforestry-model) zijn vrijgesteld van de boswetgeving. Je hoeft hier voor je handelingen dus geen toelating te vragen aan Agentschap voor Natuur en Bos.

SUBSIDIES:
Het spreekt voor zich dat, afhankelijk van voor welke regeling je kiest (bos of boomgaard of agroforestry), je gebruik kunt maken van andere subsidies:

-Je voedselbos als bos kan aanspraak maken op subsidies van het klimaatbossenfonds van Bos+. Je terrein moet hiervoor min. 1/2e ha beslaan en je bos moet minimaal 30% kroonsluiting gaan hebben.
-Ook voor het aanplanten van een hoogstamboomgaard met onderbegroeiing kun je van deze subsidies gebruik maken.
-Kies je voor agroforestry, dan kun je via het programma voor plattelandsontwikkeling gebruik maken van de subsidies voor agroforestry, op voorwaarde dat je een landbouwernummer hebt, je perceel ook tijdens beide vorige jaren opgenomen was in je verzamelaanvraag, je voor minstens 10 jaar jaarlijks een extra landbouwteelt (bv. vee, akkerbouw, groenteteelt, kleinfruit) op dat terrein gaat aangeven, je terrein minimaal een halve hectare groot is en er per halve hectare maximaal 100 houtige gewassen (bomen en struiken) staan.

Van al die zaken ben je best op de hoogte, wil je op legale wijze een voedselbos op landbouwgrond aanplanten (en gebruik maken van subsidies). Voor vegetatiewijzigingen (boom planten = wijzigen van vegetatie) in VEN en IVON-gebied en Natura 2000-gebied en onroerend erfgoedgebied gelden bovendien nog extra restricties en zijn vaak extra vergunningen nodig.

Het kan misschien handig zijn om deze dingen te weten, alvorens je 1e stappen richting voedselbos zet. :)

Hartelijke groetjes!
Sandra
Aardebloesem
Plaats reactie